FAQ

Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna rörande hur det går till att köpa Byggsäckar eller beställa hämtning. Klicka på en fråga för att se svaret.

Allmänna frågor

Vad är Sortera?

Sortera är ett företag som sysslar med allt inom återvinning och avfallshantering. Vi har Byggsäckar, containrar, sopkärl och flertalet produkter för hantering av farligt avfall. Vi erbjuder också tjänster så som materialleverans, olika typer av sanering, sugbilstjänster, högtrycksspolning, höghöjdslyft samt handel med- och förädling av avfall.

Påverkar inte Sorteras avfallshantering miljön negativt?

Vi tar hand om allt avfall på våra egna anläggningar, och med en av norra Europas modernaste lastbilsflottor utför vi våra tjänster på ett så miljömässigt sätt som möjligt. Mer än 99% av allt insamlat material återvinns eller återanvänds. Så genom att använda Sorteras tjänster för ditt avfall påverkas miljön mindre än om du gör dig av med det på något annat sätt. Sortera sorterar för miljön.

Var hamnar mitt avfall när Sortera hämtat det?

Sortera är den ledande aktören i Sverige när det kommer till återvinning av byggavfall. 2016 återvann vi över 99 % av allt insamlat material. Materialet samlas upp och transporteras till någon av våra tre egna sorteringsanläggningar i Sverige. Där sorteras och krossas materialet för att sedan hamna på slutdestruktion (nya vägar, fjärrvärme, smältverk, träindustrin o.dyl.)

Frågor om betalning och levernas

Hur betalar jag och är det säkert?

Du kan i kassan välja om du vill betala med kort, faktura eller banköverföring. Sortera använder Klarna som betalningsparter och alla kortuppgifter och transaktioner sker genom Klarnas säkra system. Klarna är en av Sveriges ledande leverantörer inom elektroniska betalningar och fakturor med kunder som Teknikmagasinet, Hemtex, Ginza, Stayhard, Babyland, Indiska, Ur&Penn m.fl.

Hur levereras Byggsäckar som jag köper?

Byggsäckar du köper här på hemsidan levereras av Postnord och kan hämtas ut på ditt närmaste Postnord-uthämtningsställe.

Vad är det för fraktavgift på Byggsäckar jag köper?

Fraktavgiften är 49 kr på alla ordrar under 500 kr, därutöver är det fraktfritt. Så om du t.ex. köper en Byggsäck här på hemsidan och samtidigt beställer hämtning av en Byggsäck, så betalar du ingen fraktavgift på den Byggsäck du köper eftersom ordern överstiger 500 kr totalt. Köper du t.ex. 2 Largesäckar och 1 Mediumsäck (199 + 199 + 149 = 547) betalar du heller ingen fraktavgift eftersom den ordern överstiger 500 kr.

Frågor om Byggsäckarna

Vilken Byggsäck ska jag välja?

Det beror lite på vad du tänkt att kasta i den. Lite generellt kan man säga att Mediumsäcken passar bäst för t.ex. kakel, sten, tegel, fyllnadsmassor etc. Den är väldigt stryktålig, håller för upp till 500 kg och rymmer 1 kubikmeter. Largesäcken passar bäst för längre material som t.ex. brädor och skivor, skrymmande föremål och brännbart material. Largesäcken håller för 500 kg och rymmer 2 kubikmeter.

Var kan jag köpa Byggsäckar?

Det kan du enklast göra direkt här på hemsidan, men de finns också till försäljning ute i handeln, se sidan Återförsäljare för att hitta den butik som ligger närmast dig.

Vad får jag kasta i Byggsäcken?

Du får kasta nästa allt som inte är farligt avfall, elektronik, hushållssopor eller rinnande avfall. För utförligare information se sidan Sorteringsguide.

Vad är Byggsäckarna i för material?

Byggsäckarna är konstruerade helt och hållet i plast. Efter att säckarna kommer in på våra anläggningar sorteras de ut, töms på innehåll och går sedan till återvinning för att bli nya säckar eller annat plastmaterial.

Gäller "Fast pris" för alla Sorteras Byggsäckar?

Nej, fast pris gäller enbart de Byggsäckar som är märkta med ”Fast pris”. De skiljer sig också mot sorteras ”vanliga” Byggsäckar genom att de har svart Sortera-logga och texten ”Fast pris”.

Frågor om hämtning

Jag orkar inte släpa ut Byggsäcken ur mitt hus, kan ni hämta den ändå?

Byggsäckarna hämtas med en lastbil med kran, så om du använder Byggsäcken inomhus tänkt på att bära ut den innan du lastat den för tungt. Den måste också vara placerad minst 8 meter från farbar väg. Här kan du läsa mer om våra hämtningsvillkor.

Hur fungerar rabatten när jag beställer hämtning?

Rabattstegen är utformad så att hämtning av fler än 1 Byggsäck ger rabatt: Beställer du hämtning av 2 Byggsäckar får du 200 kr rabatt på din order, Beställer du hämtning av 3 Byggsäckar får du 300 kr rabatt på din order, och beställer du hämtning av 4 Byggsäckar får du 600 kr rabatt på din order. Därefter får du ytterligare 300 kr rabatt för varje extra Byggsäck du beställer bort. Detta gäller oavsett om Byggsäckarna är av blandad sort (Medium, Large). Rabatten dras automatiskt av i kassan, där du kan se hur mycket total rabatt du fått.

Hur beställer jag hämtning?

Det gör du direkt här från hemsidan. Bara klicka i hur många Byggsäckar som ska hämtas och kryssa i för att godkänna de Allmänna villkoren, samt om säckarna är klara för hämtning eller om du önskar ett tidigast hämtningsdatum lite längre fram i tiden. Därefter klickar du på knappen ”Lägg till i kundvagnen” och betalar i kassan för att slutföra beställningen. Ju fler Byggsäckar du beställer bort vid samma tillfälle desto mer rabatt får du.

Hur snabbt hämtar ni Byggsäckarna efter att jag beställt hämtning?

När din beställning är klar hämtas Byggsäckarna inom max 7 dagar. Har du valt ett tidigast hämtningsdatum vid din beställning hämtas säckarna inom max 7 dagar från och med datumet du valt.