Sortera - Stamspolning och avloppsrensning

Service

Stamspolning

Spolning och rensning av rör

Vi hjälper dig med stamspolning och avloppsrensning – för en trygg och problemfri fastighet

På Sortera erbjuder vi omfattande tjänster inom stamspolning och avloppsrensning för BRF, fastighetsförvaltare och privatpersoner i Stockholm och Sundsvall. Vi tar hand om hela processen, oavsett om det gäller en akut insats eller ett planerat underhåll. Med vår skonsamma och effektiva teknik säkerställer vi att dina avloppssystem fungerar optimalt och med minimal miljöpåverkan.

Stockholm

Stamspolning i Stockholm

Förebyggande stamspolning och underhåll

Regelbunden stamspolning hjälper dig att undvika kostsamma stopp och onödiga skador på rören. Vi rekommenderar en stamspolning vart fjärde år för att förlänga livslängden på rörsystemet och för att upptäcka eventuella brister i god tid.

Avloppsrensning vid behov

Om vattnet rinner långsamt, kluckar eller luktar illa kan det vara dags för en rensning av avloppet. Vi ser till att snabbt och effektivt ta bort blockeringar, så att ditt avlopp fungerar som det ska.

Inspektion och rådgivning för optimal lösning

Med vår expertis hjälper vi dig att välja den bästa lösningen för stamspolning, underhållsspolning eller rörinfodring. Vi inspekterar dina rör och ger dig råd som är anpassade till just din fastighet och dina behov.

Sortera - stamspolningsbil

Behöver du akut hjälp?

Kontakta vår jour dygnet runt: 

Telefonnummer: 010–206 90 90
E-post: info-industry@sortera.se

Vill du veta mer?

Kontakta oss
E-post: info-industry@sortera.se

Sundsvall

Stamspolning i Sundsvall

Förebygg stopp och vattenskador

Stamspolning är en avgörande del av fastighetsunderhållet för förvaltare och bostadsföreningar i Sundsvall. Det hjälper till att förhindra kostsamma vattenskador och hålla avloppssystemet fritt från fett och slam. Sortera är specialister inom stamspolning och vi erbjuder pålitliga lösningar som hjälper dig att upprätthålla ditt avloppssystem i optimalt skick.

Spara pengar med stamspolning

Stamspolning av rörsystemet hjälper till att motverka akuta och kostsamma avloppstopp och illaluktande dofter. Livslängden på stammar förlängs även avsevärt. Det kallar vi för en riktigt bra investering för framtiden. Om vattnet rinner långsamt och trögt eller kluckar i handfat, diskho eller i duschens avlopp, då kan det vara god tid för en rensning av avloppet. 

Vi en stamspolning går vi igenom samtliga ledningar i fastigheten vid en stamspolning. Vi startar alltid med att arbeta oss upp i fastigheten och börjar alltid med samlingsledningen nerifrån. Därefter fortsätter vi med kök, badrum och tvättstuga.

Sundsvall

Behöver du akut hjälp?

Kontakta vår jour dygnet runt: 

Telefonnummer: 060–61 60 60
E-post: info-industry@sortera.se

Vill du veta mer?

Kontakta oss

Fredrik Enqvist
Telefonnummer: 072-736 23 83
E-post: fredrik.enqvist@sortera.se
 

Förebyggande Underhåll

Stamspolning är en del av förebyggande underhåll som förhindrar stopp och större skador. Med vår hjälp undviker du kostsamma reparationer.

Längre Livslängd

Vår stamspolning motverkar akuta avloppstopp, minimerar risken för illaluktande dofter och förlänger avloppsstammarnas livslängd. Detta innebär en klok investering för framtiden.

Snabb Respons

Vi är snabba att svara på dina behov och kan bistå dig med stamspolningstjänster när du behöver det som mest.

Professionell Utrustning

Vårt team har tillgång till professionell utrustning och teknik som effektivt rengör dina ledningar och avloppssystem.

Erfarenhet som Räknas

Sortera har årtionden av erfarenhet inom stamspolning, och vi har hjälpt fastighetsförvaltare och bostadsföreningar i Sundsvall att upprätthålla fungerande avloppssystem.

Skräddarsydda Lösningar

Vi anpassar våra tjänster efter dina specifika behov och ser till att ditt avloppssystem är i bästa möjliga skick.

Spolguiden - din avloppsguide från Sortera

Om vattnet rinner långsamt och trögt eller kluckar i handfat, diskho eller i duschens avlopp, kan rensning av avloppet behövas. Detta beror nästan alltid på att smuts har fastnat i vattenlåset. Det går oftast lätt att fixa med en vaskrensare, en sugpropp som sitter på ett träskaft. Vaskrensare finns att köpa i välsorterade varuhus samt järn- och färgaffärer.

​Börja med att täcka för avrinningshålet som oftast sitter under kranen, med tummen, en trasa eller tejp. Tryck därefter fast vaskrensaren över avloppshålet. Fyll halva handfatet med varmvatten och pumpa kraftigt upp och ner med vaskrensaren (sugande rörelser).

Om stoppet inte löser upp med vaskrensaren, kan du testa att rengöra vattenlåset som sitter i röret under handfatet eller diskhon. Placera gärna en hink under för att slippa smutsigt avloppsvatten på golvet eller i skåpet.

Skruva isär vattenlåset och töm ut vatten och smuts som finns i låset ner i hinken. Ta bort det avfall som fastnat och spola igenom med varmvatten. Skruva ihop vattenlåset igen. Kontrollera noga att det inte läcker under handfatet/diskhon. Detta då plast och gummipackningar har en benägenhet att bli skört med åren och kan orsaka läckage.

Använd aldrig kaustiksoda! Det fräter sönder ledningar och kan stelna och skapa än mer problem, både kortsiktigt och långsiktigt.

Om det fortfarande är stopp i avloppet, kontakta oss på telefonnummer 010–206 90 90 (Stockholm) eller 060–61 60 60 (Sundsvall).

Rinner vattnet undan sakta från handfatet? Med en vaskrensare i gummi kan du enkelt åtgärda stopp. Du kan även behöva rengöra vattenlåset.

  1. Tillslut först avrinningshålet som oftast sitter under kranen (tejp eller tumme):  Tryck vaskrensaren över avloppshålet så att det bildar ett vakuum. Fyll handfatet till hälften med varmt/hett vatten och pumpa upp och ner några gånger så att smutsproppen släpper.
  2. Sätt en hink under vattenlåset, skruva lossa underdelen och töm på vatten.
  3. Rensa sedan vattenlåset. Du kan använda ett finger eller en skruvmejsel för att ta bort smutsen. Skruva sedan tillbaka underdelen på vattenlåset och kontrollera att den håller tätt genom att spola en stund och kolla att det inte droppar om vattenlåset.
  4. Om stoppet är kvar, för ner en rensvajer i avloppet i golvet och dra fram och tillbaka.
  5. Om det fortfarande är problem, kontakta oss på telefonnummer 010–206 90 90 (Stockholm) eller 060–61 60 60 (Sundsvall).

Försök att åtgärda problemet i följande ordningsföljd:

  1. Häll en hink vatten från så hög höjd du kan ner i wc-skålen (om den inte redan är full med vatten).
  2. Använd en vaskrensare (sugpropp) där du drar handtaget upp och ned kraftigt.
  3. Pröva med ett rensband som försiktigt utan att skada emaljen, förs ner i wc-stolen.
  4. För ner en avloppsslang med spolmunstycke till en bärbar högtryckare och spola (bäst är att lossa vattenlåset till handfatet och spola från påsticket där).
  5. Ring oss för experthjälp.

Skaffa gärna en propprensare/vakuumpump men använd aldrig kaustiksoda! Det fräter sönder ledningar, och kan stelna och skapa än mer problem, både kortsiktigt och långsiktigt. Med en vakuumpump för man ner munstyckets toaletten medan vattnet är högt och rör runt lite tills det sluter tätt mot kaklet och efter ett antal pumpningar känner man hur proppen släpper.

Om det fortfarande är problem, kontakta oss på telefonnummer 010–206 90 90 (Stockholm) eller 060–61 60 60 (Sundsvall).

Har du duschen/badkaret bredvid toastolen kommer du kanske att märka att det kommer upp vatten eller avföring i golvbrunnen när du spolar i toaletten. Tag bort gallret i golvbrunnen och pumpa kraftfullt med vaskrensaren i golvbrunnen. Du kan även göra samma sak i toastolen. Försök i ordningsföljd:

  1. Tag bort silen/gallret i golvbrunnen och ta bort hår och liknande som samlats i brunnen.
  2. Pumpa kraftfullt med en vaskrensare (sugpropp) i golvbrunnen.
  3. Lossa renspluggen och för ett rensband fram och tillbaka.
  4. För ner en avloppsslang med spolmunstycke till en bärbar högtryckare och spola.
  5. Skölj med varmt vatten och borsta rent i brunnen med en gammal diskborste.
  6. Om det fortfarande är problem, kontakta oss på telefonnummer 010–206 90 90 (Stockholm) eller 060–61 60 60 (Sundsvall).

Varje år spolas det ner c:a 7000 ton otillbörligt skräp i våra avlopp i Sverige. Även flytande kemikalier spolas ner i toaletterna som istället skall sorteras som farligt avfall och lämnas in på närmaste återvinningsstation. Kemikalier förstör även reningsprocessen på reningsverken.

Du kan själv påverka avloppsvattnets kvalitet genom att inte tillföra onödiga föroreningar. Då får vi ett renare och miljövänligare avloppsvatten. Nedan följer några tips:

  • Undvik tvätt- och rengöringsmedel med fosfat. Även miljömärkt kan innehålla fosfat.
  • Använd rätt dosering av tvätt- och rengöringsmedel. Överdosering är tyvärr vanligt i Sverige.
  • Använd i första hand såpa och diskmedel vid städning, de är utmärkta som rengöringsmedel.
  • Produkter med bakteriedödande medel, t.ex. Triclosan skall inte användas.
  • Häll inte ut miljöfarliga ämnen, t.ex. lösningsmedel och färgrester, i avloppet.
  • Läkemedelsrester skall lämnas tillbaka till apoteket, inte spolas ner i avloppet!
  • Cigaretter skall inte slängas i toaletten, de innehåller mycket kadmium.
  • Kaustiksoda, Natriumhydroxid eller Saltsyra skall absolut inte användas som propplösare!

Det här kan du själv göra för att underhålla dina avlopp.

Proppverktyg

Använd vaskrensare eller propplösare regelbundet. Både i handfat och diskho. Då minskas beläggningarna och risken för stopp och trög avrinning.

Rensverktyg

Ha gärna enkelt rensband eller avloppsspiralrensare hemma. Gör underverk på besvärliga hårnystan och envist hårda beläggningar som inte smälter av hetvatten.

Handfat

Glöm ej att täcka avrinningshål vid användning. Annars så når inte sugeffekten ner i vattenlåset. Täck silen med vaskrensaren och fyll på med varmvatten till hälften och pumpa.

Diskho

Täck avrinningshål vid användning och täck för sil med vaskrensare och fyll upp varmvatten till hälften. Låt vattnet rinna i den ena diskhon medan du pumpar i den andra. Och vise versa.

Golvbrunn

Lossa silen till golvbrunn regelbundet och luft ur innerdelen om löstagbar och gör rent. Gärna även med diskborste. Spola med varmt vatten och kolla att gummipackningen verkar hel och ren. Tryck tillbaka innerdelen och se till att den går ner ordentligt så gummipackningen tätar. Annars kan dålig lukt uppstå. Lägg tillbaka silen. Torka av med papper eller trasa ifall hår sitter kvar på silen.versa.