Kundcase Högsbo

Återbruk och samverkan i fokus när industriområde blir till nya bostäder

2024-09-20 | 13:32

När Platzer omvandlar Högsbo industriområde till nya stadsdelen Södra Änggården behöver fastigheter rivas och marken saneras. Sortera har varit Platzers totalentreprenör för rivning och marksanering i etapp 4 som pågått från hösten 2023 fram till sommaren 2024.

Rivning och återbruk

Arbetet inleddes med rivningen av två fastigheter på totalt 18 000 m2. Eftersom Platzers har som mål att öka andelen återbruk i projekten så har Sortera demonterat och tagit tillvara bland annat dörrar, ventilationsaggregat och fläktar, samt tegel som sorterats ut från rivningsmassorna. Återbruksmaterialet har skickats till företaget Rebygg som tar emot och förmedlar återvunnet byggmaterial.

Schaktning och marksanering

Att marken på gamla industritomter behöver saneras är mer regel än undantag och i det här fallet visade undersökningarna att marken innehöll PAH:er, metaller och spår av DDT. Eftersom tomten ska användas till bostäder behöver den efter saneringen leva upp till kraven som ställs för känslig markanvändning (mark avsedd för bostäder och lekplatser). Därför har hela den 13 000 m2 stora ytan schaktats upp, bitvis ända ned till 5 meters djup, och en del av schaktmassorna har kunnat användas för återfyllnad.

Schaktmassorna har delats upp i olika fraktioner som skickats till godkända mottagningsanläggningar:

  • MKM-betong
  • MKM-jord
  • IFA-jord (schaktmassor med föroreningar)
  • Stenrika fraktioner

Minskat antal tomtransporter och återanvändning av stenmassor

Den sten som sorterats ut från schaktmassorna krossas på Sorteras egen mottagningsanläggning för att kunna komma till ny användning som CE-certifierade och kvalitetssäkrade material som kan användas till bland annat bärlager och fyllnadsmaterial. Det återfyllnadsmaterial som används till fastigheten i Högsbo är just sådant material.

De lastbilar som lämnade av sten från Högsbo fick i största möjliga utsträckning ta med sig kvalitetssäkrade krossmaterial för återfyllnad i retur. På så sätt kunde Sortera minska det totala antalet transporter och minimera koldioxidutsläppen.

50 000 ton schaktmassor sorterade och bortfraktade

Under rivning och marksanering har 3 grävmaskiner har arbetat parallellt, med som mest 30 lastbilar som kört bort totalt 50 000 ton material. Sortera och projektledaren Niklas Jacobsen har lång erfarenhet av att hantera stora materialflöden och att få arbetet på plats att fungera.

  • Vår styrka i fall som detta är helt klart vår projektledningsförmåga och samverkansanda, säger Niklas. Vi är duktiga på att applicera ny teknik och moderna metoder, men framför allt så strävar vi alltid efter god kommunikation och ett gott samarbete, både med kunden och med våra underentreprenörer.

  • I det här fallet har vi haft olika typer av schaktmassor som ska separeras och köras till olika ställen. Oavsett hur bra kartläggning man gör i förväg så dyker det alltid upp avvikelser när man väl börjar gräva. Så när vi träffar på schaktmassor av en ny karaktär, då vill jag att grävmaskinisten stoppar så att vi kan göra en ny provtagning innan vi fortsätter. Alltså är det viktigt att precis alla på plats förstår helheten och syftet med arbetet.  

Se en kort film om uppdraget